+381654745666 volimbernskepse@gmail.com

Bernski Planinski Pas – temperament i karakter

Bernski planinski pas

Karakter Bernskih pasa

Bernski planinski psi su pravi porodični saputnici. Oni su slatki, ljubazni, laki za dresuru, dobro se slazu sa svima i izuzetno su strpljivi sa decom koja se penju na njih. Imaju energije da se igraju po ceo dan, mada biće zadovoljni i sa malo odmora i opuštana sa ostatkom porodice nakon dinamicnog dana. Oni se jako lepo slazu sa svim drugim kućnim ljubimcima, ljubazni su i prema strancima mada na oprezu i ponekad misle da su mali psi, uprkos njihovoj veličini.

Koliko su aktivni Bernski psi?

Bernski planinski psi uživaju u odmoru i opuštanju, ali zahtevaju i odredjeni nivo aktivnosti. Oni su zimski psi i njihova duga dlaka nije dizajnirana za duga, vruća leta. U snegu će uživati potpuno, i ako je moguće, najvise ce voleti da uz prikladan ular vuku decu na sankama. Oni nisu kućni psi mada mogu biti ukoliko je potrebno; njima je potrebno puno prostora i dvorišta za uživanje. Oni će uživati u večernjim šetnjama sa porodicom, i ponosno će ići pored kolica beba iz porodice.
Socijalizacija je veoma važna za Bernske pse, i trebalo bi da počne što pre. Oni mogu biti stidljivi oko novih ljudi i ako ne nauče da prihvataju strance i nove situacije, mogu postati preplašeni i uznemireni.

Obuka

Ovoj predivnoj rasi potrebna je sigurna, konzistentna, ali nežna ruka. Iako neki muzjaci mogu biti dominantni, uopšte ova vrsta generalno je veoma pokorna i nikad je ne treba tretirati oštro. Oni najbolje odgovaraju na stabilnost, istrajnost i naravno poslastice. Mogu biti malo tvrdoglavi i spori za učenje, pa su strpljenje i čak okretnost važni za sve koji zele da treniraju svoje Bernske planinske pse. Bernski psi se generalno dobro ponašaju i sa osnovnim treningom poslušnosti ali naravno veoma lako mogu se usavrsiti i nauciti i napredne trikove i treninge agilnosti uprkos svojoj velicini.

Ponašanje

Prirodna stidljivost ove rase može dovesti do problema sa anksioznošću u adolescenciji i tokom odraslog doba. Bernske štence trebalo bi socijalizovati od malih nogu da prihvate nove ljude i nove situacije kao radosne događaje, a ne stvari kojih se treba bojati.

Razdvajanje od svoje ljudske porodice

Anksioznost može biti uobičajena u ovoj rasi. Oni uživaju da provode vreme sa svojim ljudima, i izuzetno su privrzeni a ako se ostavljaju sami duži vremenski period bez odgovarajuće vežbe i aktivnosti, mogu se razviti destruktivne tendencije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*