+381654745666 volimbernskepse@gmail.com

Prolece i krpelji, kako zastititi svog psa od ovih napasnika?

Dolazak proleca i lepog prolecnog vremena znači da pocinje i sezona krpelja. Ova tema ima izuzetan znacaj za vlasnike Bernskih planinskih pasa jer po pravilu kod njih se zbog duge i guste dlake krpelji cesto previde i zbog toga nastupa dodatna opasnost od bolesti koje se prenose krpeljima.

Evo sta treba da znate kako bi zaštitili svog dlakavog prijatelja na pravi nacin. Da biste se zaštitili od uboda krpelja, morate preduzeti preventivne mjere i ukoliko je bilo sta sumnjivo ne oklevajte sa odlaskom kod veterinara.

Sta treba znati o krpeljima

Krpelji se najcesce pojavljuju nakon zime, kad vreme donese toplije temperature i kišu. Ova mala stvorenja mogu širiti bolesti poput Lymeove bolesti, groznice s kamenitih planinama i erlihioze.

Da biste se zaštitili od uboda krpelja, morate preduzeti preventivne mere i naravno nakon svakog boravka u prirodi proverite vaseg ljubimca.

Sezona buva i krpelja je pred nama, a odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca znaju da su njihovi dlakavi prijatelji raj za ove insekte.

Jednom kad se počnu hraniti krvlju vašeg ljubimca, mogu uzrokovati širok spektar zdravstvenih problema, od kožnih infekcija do Lymeove bolesti.

Evo i najvaznijih saveta za sprečavanje buva i krpelja iz CDC-a:

1. Prevenciju je najbolje praktikovati veterinarski odobrenim proizvodima protiv buva (i krpelja). Poput spreja za buve i krpelje. Razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste pronašli najbolji, najprikladniji proizvod za svog psa. Postoje tematski proizvodi, ogrlice i šamponi, svaki napravljen za određene potrebe.

2. Pročitajte naljepnicu. NIKADA ne primenjujte na pse lekove protiv buva namijenjene mačkama, osim ako na etiketi nije navedeno kako su namenjeni mačkama i psima.

3. Redovito proveravajte svoje ljubimce i sebe da li imate krpelja nakon šetnje šumom ili travnatim povrsinama. Na kućnim ljubimcima pogledajte šape (i između prstiju), usne, oko očiju, ušiju (i unutar ušiju), blizu anusa i ispod repa.

4. Što brže uklonite krpelja, manja je verovatnoca da će vaš ljubimac dobiti sekundarnu bolest povezanu s ubodom krpelja. Naučite pravilnu metodu uklanjanja krpelja. Uložite u par finih pinceta koje se koriste u tu svrhu. Ako to ne možete sami, posavetujte se s veterinarom.

5. Travu držite pokošenu. Krpelji se mogu zakačiti za noge.

6. Buve potražite na mestima vašeg ljubimca gde je dlaka retka ili tanka. Kao sto je stomak, unutrasnji delovi butina i pazuha.

7. Ako imate više kućnih ljubimaca, lečite ih sve u isto vreme. To će pomoći u sprečavanju unakrsne zaraze.

8. Dok se leče kućni ljubimci, istovremeno se mora lečiti i okruženje. Operite ili se rešite sve posteljine i potpuno usisajte sofe i tepihe. Kad završite, ispraznite posude za vakuum.

Koji su to simptomi najcescih bolesti pasa izazvanih krpeljima?

Ukoliko je u pitanju Piroplazmoza ili Babezioza postoji nekoliko očiglednih simptoma koji se javljaju tokom infekcije babeziozom kod pasa.

Tokom akutne infekcije psi doživljavaju: akutnu hemolizu, temperaturu i porast unosa vode, često praćene žuticom i crvenim ili ljubičastim mrljama na koži, uzrokovanim manjim krvarenjem. Specijalističke metode pregleda mogu pokazati azotemiju u krvi, a ultrazvuk povećanje jetre i slezine.

Jedan od znakova koje vlasnici mogu primetiti jest da je urin druge boje, poput joda ili crne kafe. Broj i intenzitet kliničkog slike zavisi od toga koliko je uznapredovala infekcija.

Ukoliko primetite da je vas pas umoran, bezvoljan, tesko dise i dosta se odmara i odbija hranu nemojte oklevati da ga odvedete kod veterinara.

Ova bolest se lako leci samo ukoliko se na vreme primeti i reaguje. Lecenje je jeftino i pristupacno kao i dijagnosticka metoda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*