+381654745666 volimbernskepse@gmail.com

Standard rase

Standard Rase

Proporcije tela

Svi već znamo kako u standardu piše:

* mužjaci: 64-70 cm * idealna visina: 66-68 cm

* ženke: 58-66 * idealna visina: 60-63 cm

Berneri moraju izgledati snažno i skladno (uravnoteženo). Oni su inteligentni, jaki i dovoljno spretni za vuču kolica i vođenje stoke za što su nekada bili namenjeni u planinskim regijama Berna. Mužjaci izgledaju snažno, dok ženke imaju jedan ženstveni izgled. Čvrste, jake kosti su od velike važnosti. Vrat mora biti jak, snažan i srednje dužine. Leđna linija mora biti ravna, od grebena do sapi. Prsa su mu duboka i prostrana sa dobro izraženim ali ne bačvastim rebrima. Područje prsa mu mora dosezati do lakta. Leđa su široka i čvrsta. Slabine su mu jake. Krup je širok i lagano zaobljen do korena repa. Rep je čupav i gust. U mirovanju mora visiti nisko. Uvrtanje na gore je dopustivo kad je pas uzbuđen, ali rep se ne sme uvijati ili nositi preko leđa. Kosti u repu bi trebale izgledati ravne i trebale bi ići do skočnog zgloba stražnjih nogu ili ispod. Kovrdžava kosa na repu je greška. Visina tela se meri od grebena do zemlje. Dužina tela se meri od mesta lakta do stražnjice.

Mokusvolgyi Temujin

Mokusvolgyi Temujin

Na slici se dobro vidi kako je udaljenost od grebena do lakta, i od lakta do zemlje jednaka!

Prednje noge

Ramena moraju bti jaka, umereno spuštena natrag, mišićava i dobro povezana sa nogama. Noge moraju biti jake, te kada se gledaju spreda moraju biti ravne, paralelne i dosta odvojene. Nadlaktice moraju biti duge i smeštene koso. Kolena moraju biti blizu smeštena, ne smeju biti okrenuta niti unutra niti spolja. Podlaktice moraju biti jake i ravne. Prednje šape moraju biti kratke, okruglaste, dobro združene i dobro zasvođenih prstiju. Ne smeju biti okrenute unutra niti spolja.

noge1.jpg

Prva slika: Dobre prednje noge, ramena dobro ispod lakta.

Druga slika: Laktovi ka spolja, šape na unutra.

Treća slika: Šape okrenute lagano prema spolja.

noge3.jpg

Prva slika: Šape okrenute lagano prema spolja.

Druga slika: Uska prsa, kolena preblizu i šape na spolja.

Treća slika: Tanke noge i slab zglob.

noge2.jpg

Obe slike prikazuju dobro kretanje, sve 4 noge prate istu ravninu. U većoj brzini noge nastoje ići prema sredini. Linija težišta je ravna, zadnje noge su u istoj ravnini kao i prednje. Razmak između nogu je dobar.

noge4.jpg

Primeri krivog: Leva slika prikazuje da su prednje noge više razmaknute od zadnjih, prednje i zadnje noge se ne kreću u istoj ravnini. Srednja slika prikazuje da su latkovi psa previše na spolja, pa na tom mestu puca linija težišta. Desna slika prikazuje široka prsa i šape prema unutra. Linija težišta puca kod zgloba šape. Donja slika prikazuje uska prsa i šape okrenute na van.

Zadnje noge

Zadnje noge gledane odostraga moraju biti ravne i pararelne, i ne preblizu. Gornji deo butine mora biti širok, jak i mišićav. Donji deo mora biti dug i kosi. Zadnje šape moraju imati lagano manje zasvođene prste nego na prednjim šapama, ne smeju biti okrenute niti unutra niti spolja. Peti prst se odstranjuje osim u državama gde je to zabranjeno.

noge5.jpg

Prva slika: dobre zadnje noge. Slika prikazuje ravne zglobove.

Druga slika: preuske zadnje noge i peti prst koji bi se trebao odstraniti.

noge7.jpg

Sve tri slike prikazuju pogresan polozaj nogu.

noge6.jpg

Prva slika (gornja leva) prikazuje pravilan hod. Pravilna, ravna linija težišta od kuka do šapa.

Druga (gornja desna) slika prikazuje preuske zadnje noge.

Treća (donja leva) slika prikazuje zadnje šape okrenute prema spolja.

noge8.jpg

Dobar hod. Šape su kompaktne, okrenute niti spolja niti unutra.

Kretanje

Sigurno i balansirano kretanje u svim uglovima. Prekriva veliki prostor; slobodno kretanje ima dobar doseg spreda, sa dobrim praćenjem zadnjih nogu. U trku noge se kreću po ravnoj liniji.

hod.jpg

Primeri hoda:

hod2.jpg

Struktura i proporcije

Obris psa koji vidimo je povezan sa strukturom i kondicijom psa. Bernski nose teška krzna koja često zamaskiraju samu strukturu psa. Duga dlaka će često prikazati krivu građu dobrom ili barem boljom nego što zapravo jeste. Isto tako, pas sa dobrom građom, zbog dlake može dati utisak krive građe. Psi sa debelim krznom će se često krivo prozvati debelima, dok su zapravo dobre težine i kondicije. Ručni pregled psa i gledanje psa u hodu daje bolji prikaz kako su psi građeni.

Prva slika prikazuje dobre proporcije: proporcije1.jpg

proporcije2.jpg

Prvi pas ima nešto bolje uglove u prednjim i zadnjim nogama, no oba prikazuju tipičnu građu Bernera. Važno je naglasiti da Berneri često variraju u veličini, ali je važno da imaju dobre proporcije i sklad.

struktura.jpg

Prva slika prikazuje krivo nosen rep. Primeri pogrešne strukture kod Bernera.

struktura2.jpg

Glava

Glava mora biti jaka, skladna s proporcijama tela, ne previše masivna. Lobanja gledana od napred i iz profila mora biti lagano zaobljena, a kost potiljka jedva označena. Stop mora biti dobro naglašen, ali ne previše. Nos mora biti crni. Njuška mora biti jaka, srednje dužine, most nosa mora biti ravan. Usnice moraju biti blizu nameštene i crne.

glava.jpg

Glava mužjaka mora biti jača, više muškobanjasta od glave ženke, njihove ženke moraju imati više ženstvenu glavu.

glava3.jpg

Prva glava je dobra, druga prikazuje jako mali stop, a treća preduboki stop, njuška je prekratka.

glava4.jpg

Glave Bernera variraju u zavisnosti od gradje lobanje.

glava2.jpg

Varijacije glava Bernera. Prikazane su glave sa opuštenim ušima i dignutim. Neke od glava su više, a neke manje poželjne.

Oči

Moraju biti tamno smeđe, bademastog oblika, sa blisko smeštenim očnim kapcima. Ni preblizu ni predaleko smeštene oči. Opušteni očni kapci su greška.

oci.jpg

oci2.jpg

Entropija oka.

oci4.jpg

Okrugle oči.

oci3.jpg

Ektropija oka, koja rezultuje spuštenim izgledom.

Usta/zubi

Usta moraju biti jaka, potpuno makazasti zagriz. Treći molar se ne uzima u obzir. Klještasti zagriz je prihvatljiv.

Scissor bite – makazasti zagriz

even (level) bite – klještasti zagirz

zubi.jpg

Uha

Uha moraju biti srednje veličine, visoko smeštene, trouglastog oblika, lagano zaobljenih vrhova. Kada je pas opušten leže blizu glave, kada je uzbuđen dalji deo uha se pomakne napred dok je bliži deo i dalje smešten blizu glave.

uha.jpg

Dlaka

Dlaka je gusta, umereno duga i lagano talasasta ili ravna. Ima svetli prirodan sjaj. Previše talasasta ili tupa je nepoželjna. Bernski planinski pas je pokazan prirodnom dlakom i ne bi ga se trebalo nepotrebno šišati. Berneri imaju duplu dlaku. Bili su namenjeni radu u alpskim prostorima Švajcarske, pa ih je dlaka trebala štititi od hladnoće i snega. Glavna boja je crna, pa upija toplinu sunca. Većina Bernera će često birati boraviti u senu, čak i preko hladnih dana. Dlaka varira do psa do psa, no vezana je i uz starost, dijetu, okolinu psa i zdravlje. Neki psi nose izrazito gustu, dugu dlaku, dok neki imaju sportski kratku, više otvorenu dlaku. Kod nekih je dlaka svilenasta, kod neki više talasasta. Pravilna dlaka Bernera ne bi smela skupljati blato. Izraito talasasta – kovrdžava dlaka ili dlaka bez sjaja je nepoželjna. ** Dlaka štenaca je mekana. Najčešće između 4-8 meseci štenci menjaju dlaku. Ponekad mladi psi imaju talasastiju dlaku nego što će imati kasnije kada se potpuno razviju.

dlaka-1.jpg

Boje

Glavna boja je crna, sa smeđim (boje rđe) šarama iznad očiju, na obrazima, na svim nogama, na prsima i sa belim šarama kako sledi:

* Čiste bele simetrične šare na glavi: šire se prema nosu sa obe strane prema njušci; šara ne bi smela dosezati smeđe šare iznad očiju a belina na njušci ne bi smela prelaziti kraj usna.

* Umereno široke neprekinute bele šare sa donje strane vrata i na prsima.

* Preferira se: bele šape i vrh repa.

* Toleriše se: malo beline na početku vrata.

boje.jpg

Odrediti “pravilno” idealno bojenje Bernskih je nemoguće, već se sve gleda unutar granica.

Diskvalifikacione greške

* Agresivnost, uzbuđenost ili sramežljivost i preterana plašljivost.

* Zečija usna.

* Krivi zagriz.

* Jedno ili dva plava oka.

* Uvrnuti rep, i rep u obliku prstena.

* Kratka dlaka.

* Druge boje osim navedenih tri.

* Druga glavna boja osim crne.

Bilo koji pas koji pokazuje abnormalno ponašanje mora biti diskvalifikovan.

N.B. :Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

(Slike preuzete sa www.berneru.org)

P.S. Izvodjenje psa na izlozbe, i titule koje je neki pas osvojio ili nije osvojio nisu uopšte bitni kada je reč o poznavanju rase i o svesti o tome kako Bernski planinski pas treba izgleda, ponaša se i naposletku kako treba da živi. Nadam se da je to jasno. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*